Sila Klik

Tuesday, 9 July 2013

Program Kecemerlangan UPSR 2013

Salam.
Ekoran daripada aktiviti-aktiviti yang dijalankan sebelum ini untuk calon-calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2013 seperti Majlis Menandatangani Akujanji, Program Mentor-mentee, dan PERASA (Program Pembimbing Rakan Sebaya) sekadar menyebut beberapa aktiviti, Dewan Suarah Sri Aman sekali lagi menerima kedatangan 125 orang murid Tahun 6. Mereka berkampung selama dua hari untuk menjayakan Program Kecemerlangan  UPSR 2013. Program yang dijalankan pada 8 dan 9 Julai 2013, dianjurkan oleh Jawatankuasa Kecemerlangan Akademik dengan kerjasama Persatuan Ibubapa Guru (PIBG).

Khusyuk mendengar ceramah dari fasilitator.
Matlamat yang jangka dicapai melalui Program Kecemerlangan UPSR 2013, meningkatkan motivasi dalam diri calon-calon yang akan menghasilkan keputusan UPSR yang cemerlang. Antara objektif yang disasarkan kepada calon-calon UPSR 2013 adalah:
  1. Menyuntik motivasi dan dorongan untuk maju
  2. Meningkatkan kesedaran diri yang positif
  3. Melatih dan membimbing mereka menjawab soalan-soalan UPSR
  4. Memberi lebih keyakinan semasa menghadapi UPSR
  5. Meningkatkan tekad dan azam untuk mencapai kecemerlangan.


Seramai 4 orang guru yang terdiri Ketua Pemeriksa Kertas UPSR, Guru Cemerlang, Jurulatih Utama (JU) dari setiap mata pelajaran telah dijemput menjayakan program tersebut. Mereka didatangi dari sekolah di daerah Samarahan dan Sri Aman yang terdiri daripada:
  1. Encik Wellington Laichong Gaong
  2. Puan Dayang Aishah binti Abang Haji Mohd Amin
  3. Cik Normala binti Haji Udin
  4. Encik Patrick Hansam


Cik Normala, pemeriksa Kertas Bahasa Melayu
Puan Dayang Aishah, sifu Matematik
Encik Patrick Hansam yang 'handsome'.

Adalah diharapkan dengan bimbingan dan tunjuk ajar dari sifu-sifu yang diundang khas, calon-calon UPSR 2013 lebih berkeyakinan untuk mendapat keputusan yang lebih cemerlang. Sasaran pada tahun ini iaitu, 83.20% lulus keseluruhan, Gred Purata Sekolah (GPS) 1.93 dan Cemerlang 5A seramai 20 orang dapat dicapai. Insyallah.