Sila Klik

Thursday, 3 July 2014

Gerak Gempur UPSR 2014.

Salam.
Tarikh 9, 10 dan 11 September 2014 semakin dekat. Tinggal 67 hari saja lagi. Kalau dikira bilangan hari bersekolah yang tinggal, hanya berbaki 41 hari. Seram sejuk dibuatnya, rata-rata guru mata pelajaran cemas. Bimbang sasaran yang ditetapkan oleh JK Kecemerlangan Akademik tak dapat dicapai. 


Sasaran UPSR 2014  from Sifu

Alahai, murid-murid yang menduduki UPSR, guru pulak cemas. Itulah fenomena yang sering terjadi bila Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) semakin hampir. Bak kata orang makan tak kenyang, tidor tak lena dan mandi tak basah. Empunya diri, iaitu calon-calon UPSR 'cool' memanjang. Tak tahulah apa yang berserabut dalam pemikiran mereka sehingga tak ada ruang untuk memikir tentang UPSR.


Memandangkan faktor kesempitan masa, maka Gerak Gempur UPSR 2014 yang dijadualkan pada 5 Ogos 2014 telah diawalkan pada Isnin, 7 Julai 2014. Kira-kira sebulan lebih awal. Untuk Fasa Pertama ini (7 Julai - 25 Julai), calon-calon akan didedahkan dengan 3 set kertas soalan melalui 3 Siri Penilaian dan Kupasan Jawapan oleh guru setiap kali penilaian. Semasa dalam tempoh Gerak Gempur, program lain seperti Mentor-mentee dan Rakan Sebaya diperhebatkan lagi. Malah, bersempena dengan Semangat Ramadan, suapan untuk emosi dan rohani peserta menjadi keutamaan.


  

Gerak Gempur UPSR 2014, memberi lebih penekanan kepada jati diri dan kesedaran dalaman murid-murid. Tanpa kedua-duanya semua usaha guru dan ibu bapa akan menjadi sia-sia. Sepanjang program, murid-murid diajak mengenali lebih dekat Pencipta Alam Semesta, Allah SWT melalui solat berjemaah, mendengar tazkirah dan bertadarus.


 
Cadangan pelan tindakan from Sifu.

Fasa Kedua, akan bermula dari 5 Ogos 2014 dan diakhiri dengan Majlis Memohon Restu  pada 5 September 2014. Semoga dengan usaha-usaha yang dijalankan, akan menyemarak lagi kegigihan calon-calon UPSR 2014 untuk mendapat keputusan yang cemerlang.