Sila Klik

Friday, 17 April 2015

Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza - Mengenang Kembali Pengorbanan Peneraju Tahun 6 2014


Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza

 • Encik Ramlee bin Rajali
 • Encik Nixon Idal
 • Encik Mohd Jurji Abdullah
 • Puan Norihah Haji Mustapha
 • Puan Sharifah Jama'aiah Haji Wan Zain
 • Puan Dayang Faridah Haji Abang Nor
 • Puan Rohana Bustami
 • Puan Julia Mohd Hashim
 • Cik Salbiyah Haji Muhiyuddin
 • Puan Sarah Gomez
 • Puan Tan Ah Ching
 • Ustazah Noria Bujang
Kalimat di atas adalah sebuah ucapan yang bermaksud "semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas kalian dengan balasan yang baik". Kalimat tersebut saya ungkapkan dan tujukan kepada guru-guru dan AKP (Anggota Kumpulan Pelaksana) sekolah khasnya peneraju-peneraju Kelas Tahun 6 yang telah bertungkus-lumus menjayakan program-program bagi merealisasikan Kecemerlangan UPSR 2014. 

Peneraju-peneraju Tahun 6 bersama pentadbir sekolah.
Umum telah mengetahui bahawa esok, 9 September 2014 bermulanya Ujian Pencapaian sekolah Rendah (UPSR). UPSR 2014 akan berlangsung selama 3 hari sehingga 11 September 2014. Baru tadi seawal pukul 7.00 pagi berlangsungnya aktiviti terakhir dalam kalendar Gerak Gempur UPSR 2014 iaitu Majlis Memohon Restu Ilmu, di Masjid Besar Sri Aman dan di Dewan Suarah.

Tazkirah sempena Majlis Memohon Restu 2014

Bacaan surah Yasin
Pujangga pernah berkata, "seseorang yang mendidik anak-anak itu lebih dihormati dari orang tuanya, bila orang tua hanya memberi nafkah hidup, pendidik memberi seni kehidupan yang baik". Saya juga percaya bahawa guru adalah seniman terhebat kerana medianya adalah jiwa dan akal manusia. Dengan kesempatan inilah maka saya mengungkapkan kalimat "Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza" kepada nama-nama yang disenarai di atas kerana usaha gigih mereka sehinggakan seramai 107 orang calon UPSR 2014 telah berada dalam keadaan siap siaga untuk mengharungi UPSR pada esok hari.

Dengan bimbingan Encik Ramlee Rajali, Penolong Kanan Akademik segala perancangan akademik yang direncanakan sebagai persediaan menghadapi UPSR berjalan lancar. Semua ini dapat direalisasikan dengan komitmen Puan Norihah Haji Mustapha (Ketua Panitia Bahasa Melayu), Encik Nixon Idal (Ketua Panitia Bahasa Inggeris), Puan Sharifah Jama'aiah Haji Wan Zain (Ketua Panitia Matematik), Puan Dayang Faridah Haji Abang Nor (Ketua Panitia Sains) dan semua guru mata pelajaran UPSR.

6 MAJU 
6 JAYA

6 TEKUN

6 USAHA

Semoga pada esok hari, 9 September 2014 calon-calon UPSR 2014 melangkah dengan penuh keyakinan ke Dewan Peperiksaan. Amin.

Sunday, 12 April 2015

Program Rakan Sebaya - Throwback 2012

Salam.
Program Rakan Sebaya UPSR mula diperkenalkan , penghujung Julai 2011. Pada awalnya hanya melibatkan   beberapa orang murid berprestasi cemerlang (5A) yang membimbing rakan-rakan mereka dalam subjek Matematik. Hasilnya agak memberangsangkan, 7 daripada 10 orang murid-murid yang dibimbing dan diberikan tunjuk ajar mampu mendapat Gred C dalam UPSR.

Pada tahun ini Program Rakan Sebaya dimulakan dengan agak terancang pada awal Mei. Pada fasa pertama  seramai 25 orang mentor dilantik di kalangan murid-murid berpotensi mendapat gred A membimbing 50 orang rakan-rakan (mentee) mereka yang berkedudukan Gred D. Skop bimbingan melibatkan semua subjek UPSR tetapi  seorang mentor akan membimbing 2 orang mentee hanya dalam satu subjek. Abang Abdul Rasyid mendapat bimbingan 2 orang mentor.

Prosese mentoring jugak diselit dengan 'group study'.

Dayang Nurazierah dibantu oleh Siti Aisyah membantu Bibiana .

Selepas fasa pertama berakhir pertengahan Julai, kajian impak telah dibuat. Hasilnya, daripada 50 orang mentee yang mengikuti program tersebut 12 orang telah berada dalam kedudukan selesa untuk mendapat Gred B, 26 orang Gred C dan selebihnya masih di tahap asal terutama kertas Matematik.

An'nissa Ariqah bersama mentee 

Group Study Dayang Shafinatul Ain dan rakan-rakan.

Aleematun Farhana tekun menunjuk ajar Nazlin dalam Matematik.


Ahmad Yazid cuba menyelesaikan soalan Matematik dibantu oleh  Nur Munirah.

Fasa kedua telah dimula pada awal Ogos yang melibat 18 orang dengan kaedah yang lebih intensif iaitu 'one-to-one', seorang mentor membimbing seorang mentee setiap hari selama 20 minit.7 orang untuk Matematik, 6 orang untuk Sains, 2 orang untuk Bahasa Inggeris dan 3 orang untuk Bahasa Melayu Penulisan. Pada jangkaan JK Rakan Sebaya seramai 14 orang akan dapat Gred C sekurang-kurangnya menjelang UPSR pada September kelak. Insyallah.

Mohamad Faizab dan Nur Saidatul di bawah bimbingan Wan Nur  Ain