Sila Klik

Thursday, 5 September 2013

Selamat Menduduki UPSR 2013.

Salam.
Selamat Menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) kepada  murid-murid Tahun 6, SK Abang Aing. Pada tahun SK Abang Aing mengenengahkan seramai 125 orang calon UPSR. Peperiksaan yang akan dilangsungkan serentak seluruh negara untuk semua murid Tahun 6 akan diadakan dari 10 hingga 12 September akan datang.

Calon-calon UPSR 2013 bersama guru-guru.

Sasaran Pencapaian yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah pada tahun ini ialah 83.2% lulus semua mata pelajaran dengan sekurang-kurangnya mendapat Gred C. Di samping itu juga, Gred Purata Sekolah (GPS) yang telah disasarkan ialah 1.99 mata dan lulus cemerlang 5A seramai 15 orang. 

Selamat berjaya. 

Wednesday, 4 September 2013

MERDEKA RAYA, SK ABANG AING MERIAH!

Salam.
Sempena dengan majlis pelancaran Bulan Kemerdekaan 2013, seluruh warga SK Abang Aing telah menyemarakkan majlis tersebut dengan sambutan Hari Kemerdekaan semasa Majlis Ramah-tamah Idul Fitri. Perhimpunan di Dataran Kemerdekaan diadakan seawal jam 7.30 pagi dengan nyanyian lagu-lagu patriotik dan kibaran Jalur Gemilang. 

Kibaran Jalur Gemilang sambil menyanyikan lagu patriotik.

Majlis diteruskan dengan kupasan sejarah kemerdekaan negara yang disampaikan oleh Encik Kamsul Mohd Pon, Penolong Kanan Kokurikulum selaku Pengerusi Jawatankuasa Sambutan. Bertepatan dengan tema Hari Kemerdekaan Ke 56 pada tahun ini Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku, beliau telah menyeru seluruh warga SK Abang Aing agar menjadikan 'kemerdekaan' yang disambut setiap tahun sebagai hadiah yang tidak ternilai daripada generasi terdahulu.

Model-model generasi Merdeka.

Aktiviti di Dataran Kemerdekaan diteruskan dengan penyampaian hadiah kepada pemenang keunikan pakaian patriotik. Majlis disempurnakan oleh Guru Besar, Encik Wan Ismail bin Wan Chula. Sekali lagi, lagu patriotik berkumandang membakar semangat perhimpunan pada pagi tersebut.

Pemenang pertandingan Pakaian Patriotik.

Tepat jam 8.30, suasana sambutan bertukar dengan majlis menjamu selera juadah Idul Fitri. Murid-murid dari setiap buah kelas mengadakan 'Rumah Terbuka' untuk guru-guru. Sebagai tetamu, guru-guru dan kakitangan sekolah telah dijamu dengan pelbagai juadah.

Pegawai Daerah Sri Aman, antara tetamu yang hadir.
Selesai 'Rumah Terbuka' yang dianjurkan oleh murid-murid, aktiviti seterusnya beralih ke Dewan Sekolah. Guru dan kakitangan bersedia menrima kunjungan ibubapa dan tetamu jemputan. Antara yang hadir pada majlis tersebut termasuk Yang Dipertua PIBG, Pegawai Daerah Sri Aman, Pengurus Cawangan Bank Rakyat, Ketua-ketua Jabatan, Ketua-ketua Masyarakat dan ibubapa.
Tetamu jemputan menjamu selera.

Majlis bergambar beramai-ramai.
Majlis diakhiri dengan guru dan para jemputan bergambar beramai-ramai sebagai kenang-kenangan.

Tuesday, 3 September 2013

Prosedur Am Kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP)

Salam.
Seperti yang dijanjikan di dalam entri terdahulu  (klik di sini), dipaparkan Prosedur Am Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kawalan, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Menerusi informasi terkini di laman portal Kementerian Pendidikan Malaysia, permohonan secara online (atas talian) untuk kemasukan murid ke tingkatan satu dan tingkatan empat di Sekolah Berasrama Penuh, KPM bagi Sesi 2014 telah dibuka pada 1 September 2013 hingga 15 Oktober 2013. Sila layari laman web KPM di http://www.moe.gov.my untuk sebarang keterangan lanjut.

Permohonan Online Ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 Dan Tingkatan 4 Sesi 2014

Cara Memohon SBP & Sekolah Kawalan
 • Pelajar Tahun 6 yang akan menduduki UPSR 2013 pada 10 hingga 12 September akan datang boleh memohon Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Sekolah Kawalan, Kementerian Pendidikan Malaysia.
 • Pelajar Tingkatan 3 yang akan menduduki PMR 2013 hanya boleh memohon Sekolah Berasrama Penuh (SBP) sahaja.
 • Permohonan perlu dibuat secara online melalui Aplikasi Permohonan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Sekolah Kawalan.
 • Pastikan maklumat yang dimasukkan adalah betul dan tepat kerana maklumat yang tidak tepat boleh menjejaskan peluang memasuki kedua-dua institusi tersebut.
 • Untuk mengakses dan membuat permohonan sila klik pautan di bawah:
 • Sebagai panduan untuk mengisi aplikasi tersebut, Kementerian Pendidikan Malaysia telah menyediakan manual dalam talian. Sila klik pautan di bawah: 

Tarikh Tutup
 • Permohonan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Sekolah Kawalan bagi sesi 2014 akan ditutup pada 15 Oktober 2013.
Maklumat
 • Sebarang pertanyaan boleh juga diajukan kepada :

 • Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Aras 3, Blok 2251, Jalan Usahawan 1, 63000 Cyberjaya, Selangor Darul Ehsan atau
  Telefon: 03 8321 7400 atau 

  Faks: 03 8321 7403/ 7402.

 • Pertanyaan boleh juga dibuat melalui Talian Khidmat Pelanggan KPM di 03 7723 7070 atau emelkpkpm@moe.gov.my.

Permohonan akan dibuka kepada guru kelas dan ibubapa/ penjaga murid Tahun 6 dan Tingkatan 3 dan akan menggunakan data Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) kementerian sepenuhnya di http://www.sekolahmalaysia.com ataupun di http://apps2.moe.gov.my/sekolahmalaysia

Monday, 2 September 2013

Ingin ke Sekolah Berasrama Penuh?

Salam.
Murid-murid Tahun Enam (6) dan pelajar-pelajar Tingkatan Tiga (3) pada tahun ini yang berhasrat untuk melanjutkan pelajaran ke Tingkatan Satu (1) dan Tingkatan (4), Sekolah Berasrama Penuh (SBP) pada tahun hadapan perlu peka dengan 'Pemberitahuan' di bawah.Permohonan secara online Kemasukan Murid ke Tingkatan Satu (1) dan Tingkatan Empat (4) di Sekolah Berasrama Penuh (SBP), KPM bagi tahun 2014 akan dibuka pada 1 September 2013 hingga 15 Oktober 2013. Sila layari laman web Kementerian Pendidikan Malaysia di http://www.moe.gov.my untuk sebarang keterangan lanjut.

- ikuti Prosedur Am Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh dalam entri yang akan datang.