Sila Klik

Saturday, 7 June 2014

LINUS 2.0 Bantu Murid Kuasai Bahasa Inggeris.


Salam.
Literacy and Numeracy Screnning (LINUS) atau lebih dikenali sebagai program peningkatan pencapaian murid dalam penguasaan literasi dan numerasi akan diteruskan pada tahun 2013 sebagai LINUS 2.0. Ini berikutan dari kejayaan yang memberangsangkan  LINUS 1.0. Sejak diperkenalkan pada tahun 2010, program ini telah menghasilkan 99.84 peratus murid Tahun Tiga berjaya menguasai literasi (membaca dan menulis) manakala 99.92 peratus murid berjaya menguasai asas numerasi (mengira).


LINUS 2.0 akan diteruskan pada 2013 yang akan merangkumi Basic Literacy in English sebagai pemangkin kepada persediaan graduan yang berketrampilan di peringkat antarabangsa. Melalui program LINUS 2.0, murid yang menghadapi literasi Bahasa Inggeris akan menerima bantuan dan sokongan tambahan bagi membolehkan mereka setara dengan rakan-rakan yang lain dalam arus perdana.
Perubahan yang dibawa oleh LINUS 2.0

Isu Bahasa Inggeris adalah perubahan yang ketara dalam LINUS 2.0. Di samping itu juga, saringan akan hanya dibuat dua kali setahun berbandingkan tiga kali sebelum ini dan akan melibatkan semua murid. Untuk keterangan yang lebih terperinci, guru-guru digalakkan melayari portal Government Transformation Programme. 

Entri yang berkaitan:
  1. Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia