Sila Klik

Friday, 5 September 2014

MEREKA CALON UPSR 2014 DAN MEREKA BOLEH.........

Salam.
Memandangkan tarikh Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) semakin dekat, maka semakin terujalah calon-calon UPSR untuk mengharungi detik-detik penting tersebut. Mereka tidak sabar-sabar, menguji diri sendiri dengan menghadapi UPSR yang sebenar. Kalau boleh UPSR diadakan pada esok hari.

Dayang Arina Dania bt Awang Petra
 - pencapaian terbaik - 4A1B
Nur Syakirin bt Azhar
 - pencapaian terbaik  3A2B
Fahmy Hakimi bin Anizan
- pencapaian terbaik 4A1C
Nisryina Aleeya bt Mohd Nazri
- pencapaian terbaik 4A1C
Dayang Fizzatun Nisa bt Abdullah
- pencapaian terbaik 3A2B
Muhammad Aliff bin Julaihi
 - pencapaian terbaik 3A2B.
Dayang Nur Azlin bt Awang Sulaiman
 - pencapaian terbaik 2A3B

Dayang Fatin Nasuha bt Awang Bujang
- pencapaian terbaik 2A3B
Nazirah bt Yusuf
- pencapaian terbaik 2A3B
Al Aiman Lee bin Bina
 - pencapaian terbaik 1A4B
Muhammad Hanif bin Suhaimi
 - pencapaian terbaik 3A2C
Ammar Ashraf bin Abdul Rahman
 - pencapaian terbaik 2A2B1C
Annas Avira bin Hasanal Bolkiah
 - pencapaian terbaik 2A1B2C
Mohamad Azri bin Tasan
- pencapaian terbaik 1A4B
Raihan ul-Firdaus bin Osman
 - pencapaian terbaik 4B1C
Nurfarhain bt Mamat - pencapaian terbaik 2B3C
Muhd Nurhakim bin Merzuki
 - pencapaian terbaik 2B3C
Mohamad Hasif Nazmi bin Zol Haini
- pencapaian terbaik 1B4C
Nur Athirah bt Ahmad Daud
 - pencapaian terbaik 5C
Awang Muhazzad bin Awang Effendi
 - pencapaian terbaik 5C
Nurul Irfaninzuddin Akmal bin Nurul Alim
- pencapaian terbaik 5C
Walaupun mereka belum berkesempatan memperolehi Gred 5A (gred A untuk semua mata pelajaran) dalam penilaian di peringkat sekolah namun dijangkakan mereka akan memperolehi keputusan yang lebih cemerlang dalam UPSR sebenar. Perkara ini disebabkan oleh 2 fakor: pertama - aras penilaian di peringkat sekolah adalah lebih tinggi dan kedua - markah untuk mendapatkan gred B dan gred B adalah lebih tinggi dari UPSR sebenarnya.


KEPUTUSAN PENILAIAN TERAKHIR PRA UPSR (AKTIVITI GERAK GEMPUR)

Salam.
Setelah mengharungi Program Gerak Gempur UPSR selama hampir 2 bulan, kesannya begitu nyata kepada seramai 107 murid yang akan menduduki Ujian Pencapaian Sekolah rendah (UPSR). Prestasi mereka sentiasa meningkat dari semasa ke semasa; samada dari peratus kelulusan atau Gred Purata Sekolah. Sudut yang paling, mereka (calon-calon UPSR) lebih yakin untuk menghadapi UPSR pada 9, 10 dan 11 September nanti.
Calon-calon UPSR 2014.

Bermula dengan kelulusan 68.87% pada minggu pertama Program Gerak Gempur UPSR, terdapat peningkatan peratus kelulusan sehingga minggu terakhir program. Malah peningkatan pada pada minggu ke 3 bulan Ogos telah mengatasi sasaran sebenar UPSR 2014. Selepas itu, berlaku penurunan sedikit untuk minggu ke 4 bulan Ogos disebabkan aras kertas penilaian yang disediakan agak tinggi, itupun menyamai keputusan UPSR tahun lepas.


Peningkatan agak ketara dari sudut Gred Purata sekolah (GPS), bermula dari 2.46 mata ia mengecil sehingga 2.13 mata pada minggu terakhir bulan Ogos. Adalah dijangkakan, angka ini terus mengecil di bawah 2.00 mata iaitu mengatasi GPS yang telah dicapai dalam UPSR 2013 iaitu 2.03.


Kejayaan mengadakan Program Gerak gempur UPSR yang diadakan dalam dua fasa adalah hasil kerja keras PENERAJU-PENERAJU TAHUN 6 yang dipimpin oleh Penolong Kanan Akademik dan dijaya dengan memuaskan oleh JK Pengelola yang terdiri dari Ketua Panitia Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matemati dan Sains serta guru-guru lain yang telah membantu. Syabas dan tahniah.

Thursday, 4 September 2014

LAGI CALON-CALON UPSR 2014 - PASTI LULUS CEMERLANG

Salam.
Dalam 2 entri sebelum ini (baca di sini dan di sini), telah diketengahkan seramai 18 daripada 107 orang calon yang akan menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014. Hasil usaha gigih, mereka telah menempatkan diri mereka sebagai calon yang bakal memperolehi keputusan cemerlang, in shaa Allah 5A. Itulah harapan semua pihak, Allah SWT yang akan menentukan segala-galanya. Apa yang perlu dilakukan sekarang - mohon bantuan dan pertolongan Yang Maha Esa iaitu berdoa, terutama ibubapa memohon kejayaan anak-anak menghadapi UPSR pada 9 - 11 September 2014 nanti. 


Dalam entri kali ini dan entri-entri yang akan diterbitkan sebelum 9 September 2014, dikemukakan lagi senarai nama calon-calon yang akan menduduki UPSR. Mereka juga berpotensi dan telah menunjukkan peningkatan sepanjang program Gerak Gempur Fasa I dan juga Gerak Gempur Fasa II yang telah diadakan sepanjang Julai dan Ogos  yang lalu.

Kita percaya dan yakin dengan masa berbaki masih 4 hari, apa yang perlu dilakukan sekarang ialah meningkatkan semangat mereka untuk menghadapi UPSR dengan penuh keyakinan. Mereka telah berusaha sebaik yang mungkin.


Afif Nur Bazil dan Abang Irfan, kedua-duanya telah berusaha bersungguh - sungguh dan telah menunjukkan peningkatan prestasi yang drastik. Afif Nur Bazil, bermula dari ranking yang ke 36 manakala Abang Irfan pula ke 32 pada April yang lalu dan pencapaian terbaik mereka adalah 3A2B. Penumpuan sepenuhnya perlu diberi kepada subjek yang masih di gred B iaitu Bahasa Inggeris dan Sains


Pencapaian terbaik Mohd Al-Sudais ketika ini, 1A3B1C. Ketelitian harus diberi ketika menjawab soalan BM Pemahaman. Dijangkakan Sudais dapat meningkatkan BM Pemahaman dari gred C ke B. Manakala pencapaian terbaik Dyg Nur Azwin Sahira adalah 2A3B, gred B untuk kedua-dua kertas BM dan Matematik. Azwin boleh capai sekurang-kurangnya 4A1B. In shaa Allah.


Calon ini,  De'angel Rachael Kumang, terbilang dalam subjek BI. Markahnya sentiasa di atas 90%. Pencapaian terbaik setakat ini, 4A1B. Kertas BM perlu diberi perhatian. Ketelitian perlu ada bagi Erma Mariana untuk Matematik dan Sains. Pencapaian terbaik Erma Mariana adalah 3A2B, gred B untuk Sains dan Matematik. 5A menjadi sandaran kedua-dua calon ini.Fiona Acha, seorang yang tekun dan gigih. Sehingga kini pencapaian terbaik adalah 3A2B, gred B untuk BM Pemahaman dan Matematik. Harapan untuk UPSR adalah 5A. Sementara, Jeremia Hansen telah berjaya memperolehi 4A1B, perlu banyak latihan untuk memperbaiki gred BM Penulisan. Perbaiki ejaan dan tatabahasa.Ketokohan Mohd Azhar Ariffin dalam bidang sukan dan kepimpinan memang telah menyerlah sejak 2 tahun lepas. Prestasi dalam pelajaran sehingga kini adalah 3A2B. Manakala pencapaian terbaik Mohd Hazeeq Fakrie sehingga kini adalah 4A1B, untuk memperolehi 5A dalam UPSR perlu mempertingkatkan penguasaan dalam Bahasa Inggeris. Muhamad Asfar Sani, begitu cepat menyesesuaikan diri walaupun baru berpindah ke SK Abang Aing awal 2014. Pencapaian terbaik 3A2B, gred B untuk BM Pemahaman dan Sains. Nur Haifa Fitriyyah, masih ada peluang untuk memperbaiki perstasi yang ada sekarang ini. Pencapaian terbaik sekarang adalah 2A3B, gred B untuk BM Penulisan, Matematik dan Sains.


Nurhazwani Ashiqin mempunyai tahap ketabahan yang agak tinggi. Pencapaian terbaik adalah 4A1B, gred B untuk untuk Sains. Jangkaan kita, untuk mendapat 5A bukanlah mustahil. Sementara Saidatul Kaisah pula perlu lebih berhati-hati dan meneruskan usaha mempertingkatkan prestasi sekarang iaitu 1A4B tetapi semua gred B yang diperolehi agak baik.
Untuk memperbaiki keputusan yang sedia ada iaitu 3A2B Nur Syamimi perlu fokus dalam menghadapi saat-saat akhir sebelum tarikh 9 September 2014. Lupakan dulu perkara-perkara yang tidak berkaitan dengan pelajaran. Pengurusan masa ketika ini dan semasa menduduki UPSR sebenar mesti diberi keutamaan. Penguasaan dalam Sains dan Matematik perlu dipertingkatkan, kalau perkara ini dapat dilakukan dalam masa terdekat, 5A adalah jangkaan bagi Nur Syamimi.


Akan bersambung dalam entri yang akan datang.

Tuesday, 2 September 2014

Nurul Farhana, Wan Aiman,Nur Fatihatul, Mohd. Zaim, Nur Yusrabiatul, Christina, Siti Zahirah, Nur Naida dan Aqisha ! Anda semua ada potensi untuk berjaya.

Salam. 
  • Nurul Farhana bt Razali
  • Wan Aiman b Wan Azhar
  • Nur Fatihatul Zulizam bt Zamri
  • Mohamad Zaim Iqmal b Zulkapli
  • Nur Yusrabiatul Syafiqah b Abdul Kadir
  • Christina Jacquelina Selah ak James
  • Siti Zahirah bt Kiprawi
  • Nur Naida Nashira bt Azlan
  • Afiq Hizami b Ya'akup
  • Aqisha Efyshadatul bt Ahmad
Sebenarnya anda semua berpotensi untuk berjaya. Berpotensi untuk menjadi seorang insan yang hebat dan yang paling PENTING berpotensi untuk Lulus Cemerlang 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang akan datang, sebabnya mudah saja anda semua pernah mendapat keputusan 5A, sekurang-kurangnya sekali malah ada yang telah berjaya lebih dari tiga kali.Nurul Farhana, pertama kali menyerlah dengan keputusan 5A pada Penilaian April. Bulan berikutnya mendapat 4A1B dan merangkul semula 5A dalam Penilaian Jun. Entah mengapa pada penilaian-penilaian yang seterusnya keputusan cemerlang yang telah diperolehi tidak dapat dipertahankan. Keputusan 5A untuk UPSR boleh ditebus balik sekiranya Nurul Farhana meletak 100% penumpuan kepada pelajaran. Lupakan buat sementara perkara-perkara yang kurang penting. In  shaa Allah, 5A untuk Nurul Farhana.Setelah bertungkus-lumus bersaing dengan rakan-rakan sekelas, akhirnya Wan Aiman memperolehi keputusan 5A dalam penilaian minggu ketiga Julai. Seterusnya untuk penilaian yang berikutnya, pencapaian terbaik adalah 4A1B dan Matematik merupakan "killer subjek". Teruskan berusaha Wan, perbanyakkan latihan untuk Matematik dan senjata yang paling ampuh sekarang ialah berdoa.


Pada awal tahun, Nur Fatihatul tidaklah begitu menyerlah. Sering mendapat Gred B untuk Sains dan pernah mendapat Gred C dalam penilaian pertengahan Jun. Mungkin tercabar dengan Gred C tersebut, terus berusaha dan akhirnya mendapat keputusan 5A untuk penilaian yang berikutnya. Selepas itu dan sehingga kini, belum berupaya meleraikan belenggu Gred B untuk Sains. Subjek lain, bukan merupakan masalah kepada Nur Fatihatul. Sekarang hanya memerlukan sedikit usaha untuk lebih fokus. In shaa Allah, Nur Fatihatul memang layak untuk dapat 5A dalam UPSR.


Sejak pertengahan tahun 2014 iaitu bermula Mei, Mohamad Zaim sentiasa menempatkan dirinya dalam kelompok 10 teratas. Dari semasa ke semasa sentiasa berusaha untuk memperbaiki diri dalam 'ranking' Tahun 6. Pada ketika-ketika tertentu berada dalam kelompok 5 teratas. Secara tiba-tiba dalam penilaian minggu kedua Julai, nama Mohamad Zaim jatuh merosot ke tangga 21 tapi bangkit semula dalam penilaian yang berikutnya ke tangga 6 sekaligus mencapai keputusan 5A. Teruskan, dan miliki semula 5A yang pernah dicapai.


Bermula dari ranking yang ke 13 dari 107 calon-calon UPSR, Nur Yusrabiatul berusaha dengan gigih untuk memperbaiki prestasinya. Dengan keadaan persekitaran yang agak mencabar, semuanya dihadapi dengan penuh ketabahan dan hasilnya keputusan 5A dapat juga dicapai dalam penilaian pertengahan Ogos. Syabas Yus, ulangi kejayaan tersebut di dalam UPSR yang sebenarnya.


Sepanjang penilaian 2014, Christina Jacquelina pernah mencapai keputusan 5A sebanyak 3 kali. Kali pertama pada bulan Jun, kemudian bulan Julai dan diikuti pada bulan Ogos. Untuk mengekalkan prestasi 5A, Christina perlu memperbaiki diri dalam subjek Matematik dan Sains. Perbanyakkan latihan menyelesaikan masalah Matematik dan fahami konsep Sains terutama yang melibatkan Kemahiran Berfikiran Aras Tinggi. Kalau dapat dilakukan dalam masa terdekat ini, 5A pasti milik Christina.


Syabas Siti Zahirah, akhirnya dapat membuktikan anda berhak untuk memperolehi kecemerlangan. Penilaian terakhir sebelum UPSR, 'ranking' Siti Zahirah berada pada kedudukan ke 8 daripada 107 orang calon UPSR. Walaupun, pada awalnya 'ranking' berada di sekitar kelompok 30 teratas. Ketekunan dan kegigihan adalah kunci kejayaan untuk menempatkan diri dalam kumpulan 10 teratas. Dengan keputusan A (83) - BM Pemahaman, A (97) - BM Penulisan, A (77) - English, A (77) - Matematik dan A (84) - Sains, menjadikan laluan 5A dalam UPSR sebenar bertambah mudah. Syaratnya, Siti Zahirah perlu mengelakkan sebarang kesilapan dan berdoalah kepada Allah SWT agar dipermudahkan segala urusan semasa dalam Dewan Peperiksaan.


Ke 28, ke 16, ke 13, ke 5, ke 6, ke 8, ke 26, ke 16, ke 21 dan ke 7 begitulah 'ranking' Nur Naida Nashira daripada 107 orang calon UPSR sepanjang tahun 2014. Walaupun dalam keadaan yang agak sukar kerana persaingan sengit daripada rakan-rakan namun berjaya juga merangkul Gred 5A. Sekarang penumpuan harus diberi kepada subjek Bahasa Inggeris dan Sains untuk mengekalkan keputusan yang cemerlang. Harapan semua guru, agar dapat melihat nama Nur Naida Nashira sebaris dengan calon-calon UPSR yang mendapat 5A. Daripada 11 penilaian yang diadakan setakat ini, Aqisha Efyshadatul berupaya mendapat keputusan 5A, iaitu pada bulan Jun, akhir Julai dan minggu ketiga Ogos. Ini membuktikan, peluang untuk mendapat keputusan 5A dalam UPSR yang akan datang semakin terserlah. Cuma, Aqisha Efyshadatul perlu lebih berhati-hati untuk subjek Bahasa Melayu Pemahaman. Fahami betul-betul soalan dan pilihan jawapan yang diberi sebelum membuat pilihan jawapan. In shaa Allah, semuanya akan berlaku seperti yang diimpikan.


Kali terakhir Afiq Hizami, memperolehi 5A adalah pada penilaian Jun. Walaupun tidak berjaya mengekalkan keputusan tersebut, 'ranking' Afiq Hizami sentiasa berlegar di sekitar kelompok 20 teratas. Untuk lebih berjaya, perlu ada kesungguhan dan ketelitian semasa berada dalam Dewan peperiksaan. Hendaknya, dalam tempoh berbaki sebelum tarikh UPSR, perlu berdamping rapat serta mendapat rujukan daripada guru dan rakan-rakan yang boleh membantu. Buangkan jauh-jauh rasa malu dan segan untuk bertanya. 

Peneraju Tahun 6 bersama pentadbir sekolah.
Dengan tarikh Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), yang berbaki 6 hari lagi, usaha untuk memperbaiki lagi prestasi calon-calon sedang dipergiatkan. Berbagai strategi dan kaedah dilakukan dan semestinya pada ketika ini pendekatan "berfokus" digunakan. Terima kasih dan setinggi penghargaan kepada semua Peneraju Tahun 6, 2014. Allah saja yang layak dan berhak menganugerahkan ganjaran kepada semua yang terlibat. Amin.