Sila Klik

Friday, 24 May 2013

Mesyuarat Agung Persatuan Ibubapa Guru (2013-2015)

Salam.
Mesyuarat Agung Persatuan Ibubapa Guru (PIBG), SK Abang Aing telah berlangsung dengan jayanya dan mendapat sambutan yang memuaskan daripada kalangan ibubapa. Majlis tersebut telah diadakan di Dewan Suarah, Sri Aman pada 23 Mei 2013, bermula pada pukul 3.00 petang. Ibubapa dan guru yang hadir telah memenuhi ruang legar Dewan Suarah untuk proses pendaftaran kehadiran seawal pukul 2.00 petang.

Ahli mesyuarat mendaftar kehadiran.
Majlis dimulakan bacaan doa yang dipimpin oleh Ustaz Zulkarnai bin Zahari dan diikuti oleh ucapan Yang Dipertua PIBG, Encik Zaidi bin Sharkawi dengan membaca beberapa usul yang dikemukakan oleh para ahli. Sebanyak 18 usul telah dibentang dan diberi response oleh pihak PIBG dan sekolah.

Bacaan Doa dipimpin oleh Ustaz Zulkarnai bin Zahari
Yang Dipertua PIBG, mengulas usul-usul dari ahli PIBG
Beberapa usul telah mendapat reaksi dari ahli majlis mesyuarat. Antara usul-usul yang hangat diperbincangkan adalah:
  1. Pembinaan Lorong Pejalan Kaki dari pagar utama ke bangunan akademik.
  2. Ketidakhadiran murid-murid semasa aktiviti-aktiviti yang dijalankan terutamanya yang berunsur akademik.
  3. Kesesakan lalulintas di hadapan pagar utama semasa waktu balik.
  4. Keterlibatan ibubapa dalam program sekolah.
Salah seorang ahli memberi reaksi kepada salah satu usul yang dibentangkan.


Penasihat PIBG merangkap Guru Besar, mengulung keseluruhan usul yang dibentangkan.

Agenda seterusnya adalah pembentangan aktiviti persatuan oleh Setiausaha, Puan Sharifah Jamai'ah bt Wan Zain dan laporan kewangan dari Bendahari, Encik Nixon Idal. Sebelum itu, ceramah tentang Sarana Ibubapa telah disampaikan Penolong Kanan HEM, Tuan Haji Sazali bin Mohamad.

Pembentangan Laporan Persatuan oleh Setiausaha.
PK HEM menyampaikan ceramah Sarana Ibubapa.
Bendahari PIBG melapor kedudukan kewangan.
Agenda kemuncak pada Mesyuarat Agong PIBG, SK Abang Aing pada kali ini adalah pemilihan bagi ahli-ahli yang akan menerajui persatuan untuk sesi 2013-2015. Pemilihan telah dikendalikan oleh Jawatankuasa Pemilihan yang dilantik oleh sekolah.


Dalam pemilihan tersebut Yang Dipertua, Encik Zaidi bin Sharkawi telah dilantik semula memimpin PIBG bagi tempoh 2013-2015. Beberapa orang ahli EXCO telah dikekalkan. Syabas dan tahniah.

Wednesday, 22 May 2013

Karnival Hari Guru 2013 - # Wordless Wednesday (WW)

Salam.
Wordless Wednesday. Setiap hari Rabu, ramai blogger menerbitkan satu entri bergambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut kecuali caption. Terpulang kepada pengunjung untuk membuat tafsiran dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segala-galanya.

Pasukan Bola Jaring
Kejar itik atau tangkap rama-rama.
Saja-saja nak bergambar. Tak main pun
Betulkah menang? Belum main pun.

- foto ikhsan Abang Rosni 

Monday, 20 May 2013

Sambutan Hari Guru 2013.

Salam.
Seawal jam 7.30 pagi, Dewan Suarah Sri Aman bergema dengan paluan kompang mengiringi warga guru sempena dengan Sambutan Hari Guru 2013. Dengan tema perayaan pada tahun ini, Guru Malaysia : 1 Aspirasi 1 Agenda, perayaan pada tahun ini dianggap istimewa kerana permulaan bagi transformasi pendidikan  melalui Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2013-2025).

Warga guru memasuki dewan dengan paluan kompang
Dalam ucapan perasmian, Guru Besar, Wan Ismail bin Wan Chula menegaskan lima (5) keberhasilan utama iaitu akses, kualiti, ekuiti, perpaduan dan kecekapan hanya dapat dicapai melalui satu aspirasi dan satu agenda yang digerakkan dan disepadukan secara bersama.

Ucapan Perasmian oleh Guru Besar
Antara yang hadir menyaksikan Sambutan Hari Guru 2013, Encik Zaidi bin Sarkawi Yang Dipertua bersama EXCO Persatuan Ibubapa Guru (PIBG), guru dan kakitangan, ibubapa dan murid-murid. Acara perasmian dilakukan dengan memotong riben dan kek Hari Guru.
Memotong riben menandakan pelancaran Hari Guru Peringkat Sekolah.
Memotong kek Hari Guru
Kek Hari Guru sumbangan Bank Kerjasama Rakyat Cawangan Sri Aman.
Sambutan diteruskan dengan lafaz ikrar guru yang diketuai oleh Tuan Haji Sazali bin Mohammad, Penolong Kanan HEM, sebagai tanda memperbaharui ikrar yang dilafazkan pada tahun 2012. Kemeriahan majlis bertukar menjadi syahdu, apabila semua guru menyanyikan 3 buah lagu :
  • Guru Malaysia
  • Pendidik Bumi Kenyalang
  • Biarku Menjadi Lilin

Koir Hari Guru
Koir Kanak-kanak Prasekolah dengan lagu "terima Kasih Cikgu"
Persembahan kumpulan Action Song yang berjaya ke peringkat kebangsaan.
Majlis diakhiri dengan warga guru berbaris menerima cenderamata dari murid-murid  dan ibubapa. Terdahulu diadakan acara bertukar-tukar hadiah sesama guru dan kakitangan sekolah. Kemuncak bagi sambutan Hari Guru 2013 adalah, penyamapaian Anugerah Guru Malaysia 2013. 

Acara bertukar hadiah.
Cenderamata untuk semua guru sebagai tanda penghargaan
Salah seorang penerima Anugerah Guru Malaysia 2013
- kredit kepada Abang Rosni dan Abang Mohd Prederus kerena sumbangan foto