Sila Klik

Friday, 25 January 2013

Majlis Penutupan Rasmi Program Transisi Tahun 1

Salam.
Alhamdudillah, Program Transisi Tahun 1, 2013 telah berjaya dikendalikan oleh guru-guru yang terlibat terutama yang mengajar Tahun 1. Program tahunan yang dikendalikan oleh Unit Bimbingan dan Kaunseling bermula dari 2 Januari hingga 23 Januari 2013. 

ANAK CEMERLANG
Sayalah permata 
Anak cemerlang 
Kebanggaan ayah dan ibu 
Saya dibesarkan dengan kasih sayang 
Hanya yang terbaik 
Untukku..... 
Menjadi harapan 
Di masa hadapan 
Sayalah anak yang cemerlang

Program yang lebih dikenali sebagai Program Transisi dan Guru Penyayang bertujuan membantu murid menghadapi perubahan dalam transisi dari pendidikan tidak formal (Prasekolah / TADIKA) ke pendidikan formal di Tahun Satu sekolah rendah. Dijalankan selama 3 minggu, bertujuan untuk membina hubungan mesra di antara murid sesama murid dan di antara murid dengan guru. Program ini juga memperkenalkan murid kepada budaya dan persekitaran sekolah.

Antara aktiviti yang dijalankan adalah seperti berikut:
  • Aktiviti dinamika kumpulan
  • Pengukuhan sosialisasi
  • Pergerakan motor halus
  • Motivasi diri
  • Belajar melalui bermain
  • Belajar sambil meneroka
  • Pemupukan nilai murni dan
  • Pemupukan daya kreativiti


Setelah berlangsung selama 3 minggu, satu majlis serba ringkas telah dijalankan untuk menandakan penutupan program tersebut. Majlis  telah dilangsung pada 23 Januari 2013 di Dewan Bougainvillea dan dihadiri oleh semua murid Tahun 1, guru-guru Tahun 1 dan semua Penolong Kanan. Majlis telah dirasmikan oleh Guru Besar, Wan Ismail bin Wan Chula. 


Nyanyian lagu Negaraku dan Ibu Pertiwiku
Si cilik memimpin nyanyian lagu kebangsaan dan lagu kebesaran negeri.

Bacaan Doa
Khusyuk mengaminkan doa.
Guru Besar memberi kata-kata motivasi.

Thursday, 24 January 2013

Warna-warni Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Sekolah

Salam Maulidur Rasul.
Sambutan Maulidur Rasul peringkat sekolah telah diadakan siang tadi, 24 Januari 2013, bersamaan dengan 12 Rabiu'awwal 1434 di Tapak Perhimpunan seawal jam 6.45 pagi. Sambutan kali kali melibatkan guru dan kakitangan, ibubapa dan murid-murid dari Tahun Dua hingga Tahun Enam.

Penyelaras - Ustaz Shamhan Junny menyampai taklimat sambutan
Khusyuk mendengar ceramah Maulidur Rasul.


Majlis sambutan dimulakan dengan bacaan doa dan diikuti oleh ceramah Maulidur Rasul oleh penceramah jemputan Mohd Ustaz Aizat bin Che Ramli. Tema bagi Maulidur Rasul tahun ini ialah Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah. 
Antara EXCO Persatuan Ibubapa Guru yang hadir

Berhimpun dan berselawat sebelum memulakan perarakan


Sebelum memulakan perarakan, peserta-peserta berselawat ke Nabi Muhammad SAW untuk memohon rahmat daripada Allah ke atas baginda Rasulullah. yang diketuai oleh Ustaz Shamhan Junny. Perarakan dimulakan tepat pada pukul 8.00 pagi, bermula dari perkarangan sekolah melalui Masjid Besar Sri Aman dan terus ke Surau Kampung Hilir dan kembali ke sekolah melalui Dewan Suarah. Lima kontinjen telah mengambil bahagian dalam pertandingan sepanduk yang diadakan.
Kontinjen Imam Muslim.
Kontinjen Imam Bukhari

Kontinjen Imam At-Tirmizi


Perarakan turut disertai oleh wakil ibubapaMajlis diakhiri dengan Kuiz Maulidur Rasul yang berkisar tentang kehidupan Nabi Muhammad SAW semasa hayat baginda. Soalan-soalan kuiz dibahagikan kepada tiga kategori masing-masing untuk murid Tahun 2 - 3, murid Tahun 4 - 5 dan murid Tahun 6. Hadiah-hadiah disampaikan oleh Guru Besar dan wakil Persatuan Ibubapa Guru.
- semua gambar sumbangan Abang Rosni dan Abang Predrus
Entri yang berkaitan:

Wednesday, 23 January 2013

Kawad Pasukan Beruniform Sekolah


Logo Karnival Sri Aman 2013


Salam.
Sempena dengan Hari Ulang Tahun Ke 43 dan genap 15 tahun penempatannya di Sri Aman, Batalion Ke 13, RAMD menganjurkan Karnival Sri Aman 2013. Karnival tersebut akan berlangsung dari 25 - 27 Januari yang bertempat di Kompleks Sukan Sri Aman.

Banyak aktiviti telah diatur yang melibatkan penyertaan orang awam, badan korporat dan agensi-agensi kerajaan termasuk sekolah-sekolah di sekitar Bandar Sri Aman. Sekadar menyenaraikan beberapa aktiviti seperti Benak Big Burger Challenge, Battle of The Band, beberapa pertandingan sukan seperti Paintball, Futsal, Tarik Tali, dan beberapa acara yang berbentuk hiburan dan mencungkil bakat.  

Putera-puteri SK Abang Aing tidak ketinggalan untuk turut serta mengambil bahagian dalam karnival tersebut. Pada awalnya, perancangan sekolah hendak menghantar 2 pasukan untuk Pertandingan Kawad Pasukan Beruniform Sekolah, pasukan Kadet Remaja sekolah (TKRS) dan Pergerakan Pengakap. Di saat-saat akhir kita hanya dibenarkan menghantarkan satu pasukan sahaja oleh sekolah pesaing, kononnya khuatir SK Abang Aing membolot kejuaraan walaupun pihak penganjur memberi lampu hijau. Congak kiri kanan, atas bawah, SK Abang Aing mengambil keputusan menghantar pasukan Pergerakan Pengakap Perempuan.


Pasukan "Boleh Menang" giat melakukan latihan
Dengan kegigihan dan semangat yang ada pada pasukan, para jurulatih Puan Hairyati Alon dan Encik Mohd Tahir tetap optimis, pasukan yang mewakili SK Abang Aing  tidak akan menghampakan. Sekurang-kurangnya berada pada tempat ketiga teratas. Sasaran adalah menjuarai pertandingan tersebut. Insyallah.


Pasukan yang akan mengegarkan Kompleks Sukan dengan derapan kasut dan laungan perintah perbarisan.

Wordless Wednesday - Menghayati Bulan kemerdekaan 2012