Sila Klik

Tuesday, 10 March 2015

KELULUSAN SERATUS PERATUS DIIKAT MELALUI MAJLIS AKUJANJI 2015

Salam.
Majlis Akujanji 2015 yang telah diadakan pada 26 Februari 2015, di Dewan Suarah Sri Aman lebih merupakan serampang tiga mata untuk Persatuan Ibubapa Guru (PIBG), calon-calon UPSR dan pihak sekolah. 
  1. Memberi semangat dan kesedaran kepada ibubapa dan murid 
  2. Menentu dan mengesahkan sasaran / target UPSR 2015 bagi SK Abang Aing
  3. Menjalin kerjasama padu antara ibubapa dan guru dalam usaha membantu meningkatkan prestasi murid. 
Adik Izzul Haziq mengetuai bacaan ikrar.
Majlis yang dianjurkan oleh JK Kecemerlangan Akademik Sekolah dengan kerjasama Persatuan Ibubapa Guru menghimpun seramai 95 orang calon UPSR 2015 dengan waris masing-masing dan disaksikan oleh pihak pentadbir sekolah, tenaga pengajar kelas Tahun 6, Yand Dipertua dan ahli EXCO Persatuan Ibubapa Guru dan penceramah jemputan. Majlis dimulakan dengan bacaan doa oleh Ustaz Mohd Azman bin Ariffin.

Bacaan ikrar Akujanji oleh 95 orang calon UPSR 2015 yang  diketuai  adek Izzul Haziq bin Abdul Harun sebagai tanda persetujuan sasaran / target UPSR direstui oleh pihak sekolah dan ibubapa. Sebagai tanda simbolik, 'scroll' ikrar terus diserah kepada Encik Abu Kassim bin Harun, Yang Dipertua PIBG mewakili ibubapa dan seterusnya beliau menyerah 'scroll' tersebut kepada Puan Julia Mohd Hashim, Penyelaras Program Akujanji yang mewakili guru-guru Tahun 6.Majlis Akujanji 2015 diteruskan dengan ucapan dari Guru Besar dan seterusnya merasmikan program tersebut. Dalam ucapan beliau, ditegaskan betapa pentingnya sinergi di kalangan ibubapa dan sekolah dalam usaha meningkatkan prestasi akademik anak-anak terutamanya dalam peperiksaan awam seperti Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR). Seluruh kekuatan dan kemahiran yang ada perlu digemblengkan; kemantapan dalam proses pembelajaran dan pengajaran (PdP) serta komitmen menyediakan keperluan anak-anak dari segi sokongan kewangan dan semangat.


Sebagai pelengkap kepada Majlis Akujanji 2015, satu ceramah motivasi dan kesedaran turut diadakan sebagai santapan rohani para hadirin dan hadirat. Penceramah jemputan yang diundang ialah Dr Abang Hut bin Abang Engkeh, Timbalan Pengarah Institut Aminuddin Baki (IAB), Cawangan Sarawak. 


Ceramah diadakan untuk berkonsi ilmu dan kemahiran mendidik anak-anak generasi Z dalam menongkah arus teknologi dan pembangunan yang pesat membangun di samping menyediakan perisai agar generasi ini tidak mengabaikan tanggungjawab sebagai pelajar. Penceramah menaruh harapan yang tinggi agar dengan adanya sinergi antara sekolah dan ibubapa dapat melahirkan anak-anak generasi cemerlang dari segi jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial.

Langkah pertama Dr Abang Hut menawan hati para ibubapa.

Langkah kedua menyelami apa yang terbuku di sanubari anak-anak.
Dr Abang Hut, dengan pendekatan yang tersendiri berupaya menghidupkan sesi ceramah beliau dengan agak berkesan. Beliau mampu menyelam apa yang tersirat dan tersurat di sanubari para hadirin dan menjadikan ceramah beliau begitu terkesan dan meninggalkan impak yang agak besar terhadap kesedaran untuk guru, ibubapa dan murid-murid sekaligus.


Secara spontan menyelami hati nurani audien.
Dengan kelebihan kemahiran untuk berinteraksi dengan 'audien', ceramah Dr Abang Hut meninggalkan seribu kenangan kepada calon-calon UPSR 2015 dan waris masing-masing. Pada satu-satu ketika Dewan Suarah bergema dengan ketawa dan pada ketika yang lain, suasana menjadi begitu syahdu sehingga airmata kesedaran mengalir terutama kepada ibubapa. 

Dr Abang Hut dengan pendekatan ceramah yang tersendiri.


Syabas kepada JK Pengelola Majlis Akujanji 2015 dan Persatuan Ibubapa Guru kerana telah berjaya membawa Timbalan Pengarah IAB Cawangan Sarawak untuk menyampai ceramah kepada calon-calon UPSR 2015 dan ibubapa masing-masing. Rata-rata ibubapa melahirkan rasa puas hati dengan penyampaian dan kandungan ceramah Dr Abang Hut bin Abang Engkeh. Mereka melahirkan rasa terima kasih kepada penganjur dan berharap agar majlis seperti itu diadakan dengan lebih kerap.

Senyuman menandakan harapan ayah bonda tidak akan disia-siakan.


Terkedu dengan kesedaran dari ceramah Dr Abang Hut

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa.

Kemuncak majlis Akujanji : Calon-calon UPSR dan waris menandatangani Ikrar Akujanji.

Sunday, 8 March 2015

Ceramah Keibubapaan - Pencetus Kesedaran

Salam.
Seawal jam 7.00 pagi 8 Februari 2015 (Ahad), kaunter pendaftaran telah dibuka di tingkat 1 Hotel Seri Simanggang, Sri Aman. Para petugas sibuk mendaftaran kehadiran ibubapa murid Tahun 6, SK Abang Aing. Walaupun, ceramah akan dimulakan pada pukul 7.30 pagi namun Bilik Ceramah yang terletak di tingkat 2 telah mula menerima kehadiran ibu bapa. Mereka begitu teruja untuk mendengar ceramah yang akan disampaikan oleh penceramah jemputan.

JK Pendaftaran mula bertugas seawal pukul 7.00 pagi.

Ceramah Keibubapaan yang dianjurkan oleh Persatuan Ibubapa Guru (PIBG), dan SK Abang Aing dengan kerjasama Biro Perkhidmatan Pendidikan, Majlis Islam Sarawak (MIS) telah mendapat sambutan yang menggalakkan. Ceramah yang bertajuk "Peranan Ibu Bapa Dalam Memacu Kejayaan Murid" adalah antara usaha pihak PIBG dan sekolah "Ke Arah Kecemerlangan UPSR 2015", di samping membangkitkan kesedaran ibu bapa terhadap cabaran dunia pendidikan di Abad Ke 21.Sebagaian dari peserta Majlis Ilmu menunggu kehadiran penceramah.

Majlis dimulakan dengan ucapan Encik Wan Ismail b Wan Chula, Guru Besar, SK Abang Aing merangkap Pengerusi JK Pengelola Program Kecemerlangan UPSR 2015. Dalam ucapan perasmian, beliau menggariskan beberapa objektif penganjuran ceramah. Turut hadir dalam majlis perasmian ialah Dr Haji Zuwali Kifli Merawi, Timbalan Pengarah Biro Perkhidmatan Pendidikan, MIS, Encik Abu Kassim Harun, Yang Dipertua PIBG, Puan Jaliah Usun, Penolong Kanan HEM merangkap Penyelaras Majlis Ceramah Keibubapaan, ahli EXCO Persatuan Ibubapa Guru, guru-guru dan ibubapa murid-murid Tahun 6.


Guru Besar menyampaikan ucapan perasmian.


Puan Zalekha Eli sebagai juruacara mengendalikan sesi ceramah.
Penceramah yang diundang, Tuan Haji Mohamad Suib bin Haji Maknun ABK, PPB, PPS adalah seorang motivator yang tersohor di daerah Kuching dan Samarahan. Beliau bertugas sebagai Pensyarah Kanan di Universiti Malaysia Sarawak di Falkulti Sains Kognitif Dan Pembangunan Manusia. Beliau berpengalaman dalam bidang pendidikan lebih 40 tahun, bermula sebagai pensyarah di Institut Perguruan Malaysia. Tuan Haji Mohamad Suib mendapat ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Kepujian) dari Universiti Sains Malaysia dan seterusnya memperolehi Sarjana Pembangunan Manusia dari Universiti Teknologi Malaysia.
 

Tuan Haji Mohamad Suib, Pensyarah Kanan UNIMAS
Dalam ceramah beliau, Tuan Haji Mohamad Suib menyenaraikan  beberapa objektif ceramah, antara lain mengajak peserta Ceramah Keibubapaan mengenalpasti sekurang-kurangnya tiga peranan ibubapa dalam membantu pembelajaran murid-murid dan melaksanakan peranan tersebut melalui strategi-strategi atau kaedah yang saintifik berdasarkan cadang yang beliau beri. Beliau mencadangkan agar semua ibubapa menjadikan diri mereka sebagai 'guru pertama' kepada anak-anak mereka dan sebagai 'penganalisa' tingkahlaku anak-anak. Menurut beliau, adalah sangat penting untuk ibubapa menyediakan suasana yang kondusif dan bahan-bahan pembelajaran untuk menyemarak budaya belajar semasa di rumah. Beliau mengakhiri ceramah beliau dengan meeninggalkan 2 pesanan:
  1. Didiklah anak mengikut zaaman mereka.
  2. Anak yang terdidik adalah aset yang berharga dalam mengharmonikan dunia yang kacau bilau.

Penyampaian cenderamata oleh Guru Besar kepada penceramah undangan.
Merancang sesi ceramah untuk Motivasi Murid Tahun 6.