Sila Klik

Thursday, 7 August 2014

BERTUAHNYA CALON-CALON UPSR 2014

Gambar Kenangan Bersama Dr Abang Hut bin Abang Engkeh
Salam.
Tarikh, 6 Ogos 2014 merupakan hari bertuah bagi calon-calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014. Pada tarikh tersebut, seramai 107 murid-murid Tahun 6 telah berpeluang mendapat bimbingan dan mengikuti ceramah motivasi Dr Abang Hut bin Abang Engkeh, Timbalan Pengarah Institut Aminuddin Baki (IAB), Cawangan Sarawak. Majlis yang berlangsung dari pukul 8.00 hingga pukul 10.00 merupakan salah satu aktiviti Program Gerak Gempur UPSR yang telah memasuki Fasa Kedua.  

Gaya bersahaja Dr Abang Hut menyampai Ceramah Motivasi
Ceramah dan bimbingan dari Dr Abang Hut yang berlangsung selama 2 jam telah menambah lagi keyakinan para peserta untuk memperolehi keputusan yang cemerlang seperti yang telah disasarkan dalam Majlis Akujanji 2014. Pada penghujung sesi ceramah, murid-murid diajak bermuhasabah diri mengimbas kembali salahlaku mereka terhadap ibubapa masing-masing sebelum ini. Kemudian mereka diminta untuk menulis satu nota ringkas mohon keampunan yang akan diserah kepada ibubapa masing-masing.


Sepagi bersama Dr Abang Hut telah memberi dimensi baru pada diri peserta semasa saat-saat akhir persediaan menghadapi UPSR. Mereka telah dibimbing langkah demi langkah dan disuntik semangat agar lebih bersedia untuk menghadapi UPSR. Dengan tempoh menghadapi UPSR yang berbaki hanya 33 hari, ceramah tersebut menambah lagi keyakinan kepada mereka.

Ceramah Dr Abang Hut memberi dimensi baru terhadap keyakinan calon-calon UPSR
Antara ibubapa yang hadir Ceramah Keibubapaan
Sesi kedua, ceramah Dr Abang Hut adalah khusus untuk ibubapa calon-calon UPSR. Lebih 100 orang yang terdiri dari guru dan ibubapa berpeluang berinteraksi dengan beliau semasa Ceramah Keibubapaan. Isi ceramah berkisar tentang peranan dan tanggungjawab ibubapa pada saat-saat akhir persediaan anak-anak mereka menghadapi UPSR. Sepanjang ceramah, guru dan ibubapa yang hadir khusyuk dengan celoteh Dr Abang Hut sehingga masa selama 2 jam terasa amat singkat. Suasana khusyuk kadang-kadang diselangi dengan hilai ketawa bila penceramah menyelitkan unsur humor dalam ceramah beliau. Adalah menjadi harapan semua ibubapa yang hadir berharap Dr Abang Hut dapat dijemput semula pada masa akan datang.