Sila Klik

Monday, 20 May 2013

Sambutan Hari Guru 2013.

Salam.
Seawal jam 7.30 pagi, Dewan Suarah Sri Aman bergema dengan paluan kompang mengiringi warga guru sempena dengan Sambutan Hari Guru 2013. Dengan tema perayaan pada tahun ini, Guru Malaysia : 1 Aspirasi 1 Agenda, perayaan pada tahun ini dianggap istimewa kerana permulaan bagi transformasi pendidikan  melalui Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2013-2025).

Warga guru memasuki dewan dengan paluan kompang
Dalam ucapan perasmian, Guru Besar, Wan Ismail bin Wan Chula menegaskan lima (5) keberhasilan utama iaitu akses, kualiti, ekuiti, perpaduan dan kecekapan hanya dapat dicapai melalui satu aspirasi dan satu agenda yang digerakkan dan disepadukan secara bersama.

Ucapan Perasmian oleh Guru Besar
Antara yang hadir menyaksikan Sambutan Hari Guru 2013, Encik Zaidi bin Sarkawi Yang Dipertua bersama EXCO Persatuan Ibubapa Guru (PIBG), guru dan kakitangan, ibubapa dan murid-murid. Acara perasmian dilakukan dengan memotong riben dan kek Hari Guru.
Memotong riben menandakan pelancaran Hari Guru Peringkat Sekolah.
Memotong kek Hari Guru
Kek Hari Guru sumbangan Bank Kerjasama Rakyat Cawangan Sri Aman.
Sambutan diteruskan dengan lafaz ikrar guru yang diketuai oleh Tuan Haji Sazali bin Mohammad, Penolong Kanan HEM, sebagai tanda memperbaharui ikrar yang dilafazkan pada tahun 2012. Kemeriahan majlis bertukar menjadi syahdu, apabila semua guru menyanyikan 3 buah lagu :
  • Guru Malaysia
  • Pendidik Bumi Kenyalang
  • Biarku Menjadi Lilin

Koir Hari Guru
Koir Kanak-kanak Prasekolah dengan lagu "terima Kasih Cikgu"
Persembahan kumpulan Action Song yang berjaya ke peringkat kebangsaan.
Majlis diakhiri dengan warga guru berbaris menerima cenderamata dari murid-murid  dan ibubapa. Terdahulu diadakan acara bertukar-tukar hadiah sesama guru dan kakitangan sekolah. Kemuncak bagi sambutan Hari Guru 2013 adalah, penyamapaian Anugerah Guru Malaysia 2013. 

Acara bertukar hadiah.
Cenderamata untuk semua guru sebagai tanda penghargaan
Salah seorang penerima Anugerah Guru Malaysia 2013
- kredit kepada Abang Rosni dan Abang Mohd Prederus kerena sumbangan foto

No comments: