Sila Klik

Friday, 27 March 2009

Salam.
Pagi tadi berlangsung satu detik yang bersejarah dalam bidang pendidikan di Sri Aman - Majlis Menandatangani Kontrak Pendidikan. Kontrak ditandatangani oleh YDP Majlis Guru Besar (MGB) bagi pihak sekolah rendah dan Pengerusi Pemufakatan Antara Sekolah (MAS) bagi sekolah menengah dengan Pegawai Pelajaran Daerah, disaksikan oleh Ahli Parlimen Sri Aman dan wakil-wakil YB setempat. Satu majlis yang signifikan bagi lonjakan saujana ke arah meningkatkan prestasi akademik terutama dalam UPSR dan PMR di Sri Aman.

Syabas dan tahniah kepada pihak yang mencetus idea tentang perkara ini. Harapan kita agar kontrak yang sedia ada direalisasi dengan langkah-langkah susulan. Tidak wajar, kontrak yang sudah ditandatangani dan dihiasi dengan tinta dan bingkai emas dibiarkan terpampang begitu saja.

Di SK Abang Aing, kontrak sebegini rupa telah kita mulakan pada 12 Mac dulu - Majlis Menandatangani Surat Akujanji Pelajar Tahun 6. Ditandatangani oleh pelajar, ibubapa dan guru bersaksikan pihak pentadbir sekolah dan PIBG. Susulan dari majlis itu nanti, dalam sedikit masa akujanji akan ditandatangi antara guru dan pentadbir sekolah. Matlamat dan falsafahnya sama, satu ikatan perjanjian antara dua pihak dalam usaha mempertabatkan mutu pendidikan.

Terima kasih.

No comments: