Sila Klik

Saturday, 1 December 2012

Kerja Penyelenggaraan - Fasa I

Salam.
Seawal jam 9.00 pagi telah berada di sekolah untuk memantau kerja-kerja penyelenggaraan tapak perhimpunan, tempat letak kenderaan dan gelanggang serbaguna. Kawasan-kawasan tersebut diturap dengan lapisan bitumen. Kerja tersebut adalah antara skop kerja penyelenggaraan prasarana sekolah. Peruntukan penyelenggaraan telah disalurkan oleh Kementerian Pelajaran pertengahan tahun ini. Kerja-kerja hanya dapat dijalankan pada 1.12.2012, satu tarikh yang keramat. Kerja-kerja agak lewat dimulakan setelah melalui proses tender yang diuruskan oleh Jabatan Kerja Raya dan gangguan semasa hari persekolahan.


Kerja perlapisan bitumen di Tapak Perhimpunan.


Selain daripada kerja-kerja penyelenggaraan di atas, ianya juga termasuk:
  • naiktaraf blok kelas Prasekolah
  • penyelenggaraan 2 Blok Bilik Kelas termasuk kerja-kerja mengecat semula dan memasang jubin
  • naiktaraf bilik Guru Besar
  • penyelenggaraan tandas guru dan murid
  • penyelenggaraan pagar dan pintu masuk utama


Bitumen Paving Machine digunakan.

Bekalan bitumen yang didatangkan dari bandaraya Kuching.
Pakej penyelenggaraan yang bernilai lebih RM360,000.00, diharap akan menukar landskap SK Abang Aing yang selama ini agak kusam dan tidak bermaya terutama sekali keadaan bilik kelas yang tidak kondusif. Sekurang-kurangnya dengan penyelenggaraan dan naik taraf yang dilakukan, akan menceria lagi proses pembelajaran dan pengajaran.

Mesin roller digunakan untuk memberi kepadatan kepada permukaan,

Dengan teknologi yang ada, kerja-kerja manual masih diperlukan.

Tapak Perhimpunan yang hampir selesai diselenggara.
Kawasan yang diturap lapisan bitumen agak luas. Memandangkan bekalan bitumen datangnya dari bandaraya Kuching, kerja penurapan perlu diselesaikan pada yang sama untuk mengelakkan bitumen menjadi gumpalan yang tidak boleh digunakan.

Sesedap mata memandang.

Nampak cantik dan bersih.

Lebihan bitumen digunakan untuk mencantik jalan masuk.
Dengan cuaca panas terik pada sebelah pagi dan hujan awal petang, kerja-kerja penurapan perlu diteruskan. Sehingga jam 4.00 petang akhirnya seluruh permukaan dapat diturapkan. Alhamdudillah, Kerja Penyelenggaraan Fasa I dapat diselesaikan, satu permulaan yang bagus pada 1.12.2012.

No comments: