Sila Klik

Tuesday, 26 March 2013

Maklumat di Wikipedia - janggal dan tidak jelas.

Paparan maklumat SK Abang Aing di Wikipedia. (sila klik untuk maklumat yang lebih jelas)


Salam.
Agak terkilan apabila melihat paparan WIKIPEDIA tentang Sekolah Kebangsaan Abang Aing. Entah siapa yang telah memasukkan entri tersebut. Pertama agak janggal dan tidak kemas, kedua satu usaha melepas batuk di tangga dan ketiga tidak tepat dengan bahasa yang bercelaru. Memang selama ini, laman Wikipedia telah menjadi tempat rujukan utama apabila berkehendakkan maklumat. Boleh dipercayai. Bukan tujuan untuk merendahkan laman web yang telah diasaskan oleh Jimmy Wales, pengasas dan Presiden Wikimedia Foundation Inc. Pokok persoalan di sini, individu yang menyumbang maklumat tersebut tidak bertanggungjawab.

Daripada screen-shot di atas cuma 3 maklumat yang tepat iaitu Kod Sekolah, maklumat nombor untuk dihubungi dan alamat pos. Yang lain agak janggal dan mengelirukan, terutama frasa " ....yang terletak di D/A Pejabat Pelajaran Gabungan, Bahagian Sri Aman". Agak mengecewakan, entri Sejarah dan Pencapaian dibiarkan kosong. Tiada tarikh bila entri dimasukkan tetapi daripada nota kaki dinyatakan kali terakhir ianya diubah pada 31 Mac 2011.

Alangkah moleknya, sekiranya sukarelawan yang menyediakan maklumat seperti pada screen-shot di atas melakukan sedikit penyelidikan atau mendapat sumber yang sahih, jangan hentam keromo. Jangan ambil kesempatan terhadap dasar Wikipedia yang longgar, "the free encyclopedia that anyone can edit".

Untuk pengetahuan awal, Sekolah Kebangsaan Abang Aing telah mula beroperasi pada tahun 1931.  Seawal tahun 1920 ia dikenali sebagai Sekolah Melayu Kerajaan yang menumpang di bangunan Mahkamah Melayu. Pada 1931, SK Abang Aing mula beroperasi di tapak yang ada sekarang dengan bangunan asalnya berbentuk "Limas Serani".Abang Aing, adalah seorang Pegawai Bumiputera Melayu yang telah menunjukkan perkhidmatan cemerlang semasa era pentadbiran Charles Brooke. Sehingga sekarang nama itu diabadikan kerana jasa beliau kepada bangsa dan tanah air, terutama kawasan Sri Aman.
- akan   bersambung

7 comments:

Hanif Idrus said...

Siapa ler punya kerja tu...
Tak pasal2 dapat maklumat yag salah..hemmm

Sifu wan said...

Agak-agaknya hentam keromolah tu... Perkara macam nie perlu disekat kerana mengelirukan.

Anonymous said...

mgkin xda pakar sejarah dri sri aman?

Sifu wan said...

Anon 2.01.
Masalah di sini, pakar sejarah yang tulis tu jadi tukang jarah. Hehehe

Anonymous said...

Google TV is an application available on select Sony high definition televisions, Blu-ray Disc players and Logitech's Revue. If you don't want to use the Apple remote there is another option.

The phone is allied with the some advanced sensors such as three-axis gyro, accelerometer, proximity sensor and ambient light sensor.


Also visit my blog post - apple tv

Anonymous said...

However, with a mobile phone, you will have to be acutely aware of your surroundings.
Altogether, one will find it easy to edit files, upload them and share them with others, as well as take either single images and look at them for instant review on the 480 by 360 screen.
However, they are less likely to say these tools helped them save money at a
rate of 44 percent to 49 percent.

Also visit my web-site: samsung s4

Anonymous said...

Since the Samsung Galaxy N7000's screen is large, it makes maneuvering from one application to another very easy and convenient. Spec-wise, this $220 7-inch tablet is inferior to the $200 16 GB Nexus 7 in pretty much every way, except for having expandable memory and a rear-facing camera. This review is focused on the new concepts introduced in the Brink of War expansion.

Visit my webpage: samsung galaxy note 10.1