Sila Klik

Thursday, 20 June 2013

Pelajar dibenar bawa telefon bimbit ke sekolah? NO! NO! NO!


Salam.
Pelajar sekolah berkemungkinan dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah mulai tahun 2013. Begitulah kenyataan yang telah dibuat oleh Datuk Dr. Wee Ka Siong, mantan Timbalan Menteri Pelajaran tidak lama dulu. Kecoh satu Malaysia tentang cadangan tersebut.  Berbagai reaksi dilontarkan terutama oleh guru dan Persatuan Ibubapa Guru (PIBG). Kebanyakkan mempersoalkan kewajaran cadangan tersebut. Setelah menerima pelbagai reaksi yang membantah, akhirnya pada 7 Ogos 2012 Datuk Dr. Wee Ka Siong memgeluarkan kenyataan bahawa cadangan tersebut masih dalam peringkat perbincangan.

Datuk Dr. Wee Ka Siong, Timbalan Menteri Pelajaran
Sekolah atau guru tidak melihat atas faktor keselamatan menjadi kewajaran pihak kementerian membenarkan telefon bimbit ke sekolah. Walaupun kewajarannya dengan alasan memudahkan pelajar menghubungi ibubapa di luar waktu persekolahan namun kesan sampingan yang cukup mengerunkan perlu diambil kira. Telefon bimbit atau telefon mudah alih sekarang tidak seperti telefon bimbit yang digunakan 10 tahun dahulu, yang hanya digunakan untuk berhubung melalui "voice call".Lupakan saja tentang gajet ini yang menganggu waktu pengajaran dan pembelajaran kerana penggunaannya dihadkan di luar bilik waktu persekolahan. Kemudahan jalinan internet tanpa wayar yang ada di sekolah memboleh pelajar mengakses internet dan melayari facebook dan twitter. Ini belum lagi isu tentang video klip, porno dan sebagainya. Sedangkan pada waktu sekarang, telah ramai pelajar yang membawa telefon bimbit ke sekolah secara senyap-senyap dan merakamkan aktiviti yang tidak bermoral, apatah lagi apabila dibenarkan kelak.

Mohonlah ibubapa, guru-guru, Persatuan Ibubapa Guru dan masyarakat bersatu suara agar kebenaran membawa telefon bimbit ke sekolah tidak menjadi satu kenyataan. Lihatlah implikasi negatif yang akan berlaku sekiranya anak-anak kita diberi kebebasan menggunakan telefon bimbit ketika berada di sekolah waima di luar waktu persekolah.
No comments: