Sila Klik

Monday, 23 February 2015

ADUHAI CALON-CALON UPSR 2015 - MUNGKINKAH HARAPAN MENJADI KENYATAAN?

Salam.
Setelah insiden kebocoran soalan UPSR tahun lalu dan unsur-unsur soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT), keputusan UPSR 2014 agak mengecewakan Gred Purata Sekolah (GPS) menurun, begitu juga peratus yang lulus cemerlang (5A) menjunam. Fenomena ini bukan isu setempat, malah melintasi sempadan negeri sehingga peringkat kebangsaan.
Kesan soalan bocor melibatkan semua pihak.


Apa tidaknya, calon-calon UPSR cukup terkedu dengan insiden kebocoran. Setelah berusaha selama sembilan bulan dengan harapan yang begitu menjulang, tiba-tiba semuanya ranap. Mereka agak kecewa dan terkulai patah semangat. Kertas ulangan diduduki sekadar melepas batuk di tangga. Cuma yang cekal dan tabah sahaja, boleh mengharungi getir-getir pahit dalam sejarah UPSR. Itupun peratusannya tidaklah seberapa.

Kehadiran soalan KBAT dalam setiap kertas UPSR secara mendadak amat mengecewakan ramai golongan pendidik. Menurut mereka, biarlah secara berhemah dengan bahasa yang cukup mudah, jangan seperti ombak air pasang- terlalu drastik dan agresif. Beri masa untuk murid-murid terutama calon-calon UPSR menyesuaikan keadaan dan janganlah terlalu "keKBATtannya" sehingga satu soalan KBAT berjela-jela sehingga mengambil ruang satu muka surat.

Soalan KBAT dalam UPSR pernah menjadi isu panas.

Mungkin ada hikmahnya, akibat dari insiden soalan bocor dan soalan KBAT yang terlalu amat "keKBATtannya". Keputusan UPSR 2014, merupakan titik permulaan yang cukup bagus untuk melakukan 'lonjakan saujana' bagi keputusan UPSR 2015.  Begitulah harapan semua pihak, lagi pun biarlah sejarah terukir semasa 'soft landing' UPSR zaman KBSR'. Tahun depan (2016), mungkin UPSR mirip PT3. Entah apa-apalah. Berilah apa-apa nama, yang terkuncil nanti siapa lagi, kalau bukan golongan pendidik dan pelajar yang sentiasa menjadi bahan experimen.Guru dan murid-murid, SK Abang Aing tidak terkecuali. Kata sepakat telah dimuktamadkan agar keputusan UPSR 2015 menjanjikan lonjakan saujana. Usaha telah digembelengkan seawal Oktober tahun lepas. Strategi telah diperkemaskan seawal hari pertama sesi persekolahan 2015. Kali ini tidak akan ada lagi isu terlepas pandang dan seluruh warga SK Abang Aing tidak akan mengizinkan adanya Gred D dan E dalam keputusan UPSR 2015.


PdP di abad ke 21

Dengan "syrnegy" yang disumbang oleh guru-guru, ibubapa, PIBG dan komuniti, prestasi calon-calon UPSR boleh dipertingkatkan ke satu tahap yang sewajarnya. Dengan penstrukturan semula kelas 2015 melalui konsep 'mixed abiliity' dan pendekatan pdp berpegang kepada konsep 'pengajaran di abad ke 21 usaha itu akan menjadi lebih mudah

MUNGKINKAH HARAPAN BERUPAYA MENJADI KENYATAAN????
Pastinya, bila melihat grafik perangkaan di atas ada yang berkata ia satu usaha yang sangat sukar. Namun seluruh warga SK Abang Aing berpegang kepada satu kepercayaan iaitu 'semua murid boleh belajar dan berjaya'. Tidak ada yang mustahil sekiranya segala usaha disandarkan kepada 'Nawaitu Lillahita'ala'. Insya Allah.

No comments: